top of page

TALAJEGÉSZSÉG, KÖRFOLYAMATOK,

KOMPOSZT RENDSZER

Évtizedes talajtani és komposztálási tapasztalataimat felhasználva nyújtok segítséget gazdálkodóknak és kertészeknek a talaj egészség és mikrobiológiai diverzitás visszanyeréséhez illetve komposztáló rendszerük optimalizálásához. 

Deak_Zoli_komposzt_extraktum_kezeles.jpg

Aki környezettudatos gazdálkodást szertne megvalósítani és figyelmét a talaja életére fordítja, annak nagyon tudom ajánlani Vitka magas szintű szakmai hozzáértését és segítőkészségét. 

A napokban kerestem meg azzal, hogy az eddig folytatott komposztálási gyakorlatomat szeretném gyorsítani. Rávezetett, hogy a gyorsítás nem a legjobb megoldás lenne, inkább a jó minőséget tartsam szem előtt. Javasolt egy forradalmi komposztálási eljárást, amely teljesen átalakította a gyakorlatomat és a szemléletemet is. Sokkal kevesebb munkával, rendezettebb, áttekinthetőbb körülmény alakult ki. Nekem is működik ez a rendszer. Ez a technológia nagyszerűen beilleszthető a gazdálkodási gyakorlatomba, folyamatos komposzt ellátást tudok megvalósítani. 

Nagyon látványos ahogyan a baktériumok dolgoznak, ahogy esik össze a komposzt reaktorban a trágyahalom és így télen a szellőző kürtőkből, mint kéményből a füst,a gőz szépen száll fel. Ebben az egy-egy köbméter trágya tömegben dübörög az élet. Nagyüzem folyik. A mikrobiológiai élet, melyet szabad szemmel nem látok, de tapasztalom a külső jelekből, szinte lenyűgöz. 

Az ember képes együttműködni a természettel, ha azt jó szakemberek segítik számára. Az eredmény pedig nem marad el.

A talaj él, éltethetjük. Az élő, egészséges talajélet alapja az eredményes gazdálkodásnak. Ez eddig is fontos volt számomra, ezután ez még inkább megerősödött bennem.

Deák Zoltán

Szentes, tanyai kisgazdálkodó

A fotón egy 2017-es kísérlet alkalmával történő komposzt tea kijuttatás látható.

Vitka rengeteg dologban segített nekem. Például megmutatta, hogy a föld, amin jártam negyven évig, az nem puszta por, hanem egy élőlényektől nyüzsgő csodálatos rendszer. Mikroszkópjával bemutatta a benne élő lényeket, a talajvizsgálattal pedig egy bármikor használható pofonegyszerű módszert adott ahhoz, hogy felmérjem, milyen a kertem alapja, a talaj. Megtanított gombát varázsolni, akik nagyon leleményes barátaink, termokomposztot és komposztteát készíteni. Lényével mindig segít abban, hogy a női minőséget, a teremtő gondoskodást plasztikusan lássam. És útmutatásával könnyűszerrel képes vagyok ezeket a rendszereket odahaza létrehozni, működtetni. Például készségszinten fúrni is tőle tanultam meg. Ő nem pusztán egy nagytudású talajász, hanem egy vagány szaki, aki könnyedén összebarkácsol mondjuk egy komposzttea készítő berendezést is bármikor.

Bérces Dóra,

tanyasi gazdálkodó

Dori_terravitka_ajanlas.jpg
bottom of page