top of page
Keresés
  • Szerző képeVíg Vitália

Talajegészséget jelző élőlények

A talaj ökoszisztéma egy olyan komplex rendszer, melyben minden mindennel összefügg. A rendszer valamelyik elemében történő változás a többi részére is kihat. Egy egészséges talaj ökoszisztéma élőlényei látják el a talaj működéséhez szükséges funkciók java részét.


A talaj mikro- és makro szervezetei felelősek többek között a tápanyagok feltárásáért és körforgásáért, a talaj levegő- és vízháztartásáért, a betegségek elleni védelemért és az erózió elkerüléséért.

A jó minőségű talaj nem csak a természetes, ember által érintetlen területek privilégiuma, hanem a mezőgazdaságban is lehetséges. 


A holisztikus szemléletű, rendszerben gondolkodó gazda számára vajmi kevés információval szolgálnak a konvencionális mezőgazdaságban megszokott kémiai vizsgálatok. A talaj egészsége szempontjából kiemelkedő jelentősége van a kémia mellett a fizikának és a biológiának.


A jó minőségű talaj egy élettel teli szuperorganizmus, amiben a kémiai és fizikai paramétereket döntően meghatározza a benne lévő élővilág. Egy egészséges életközösséget tartalmazó talajban a tápanyagok mindig a megfelelő időben a megfelelő helyen állnak rendelkezésre a növények számára. Egy ember által érintetlen, természetes környezetben ez az önszabályozó rendszer magától értetődő.



Talaj lakó élőlények mikroszkópos képe: hasznos gombafonal, gombaspórák, házas amőbák és bomlásban lévő szervesanyag. 400X teljes nagyítás. Fotó: Terravitka


Azonban egy élelmiszertermelő  mezőgazdasági környezetben szükség van emberi beavatkozásra. Ez nem újdonság, eddig is beavatkoztunk. Azonban nem mindegy, hogy ezt miként tesszük.


A gondos gazda egyik legfőbb feladata a talaj szervesanyag tartalmának fokozása, illetve a talaj életközösségének helyreállítása, megóvása és táplálása.

A regeneratív, vagy más néven talajmegújító mezőgazdálkodás számos módszert kínál. A no-till-ben vagy a minimum-till-ben elkerüljük a talaj szerkezetének rendszeres roncsolását meghagyva a talajlakók számára szükséges életteret és táplálék csatornákat, miközben szerves szén megkötését tesszük lehetővé. A takarónövények által biztosított állandó talajborítottság és élő gyökérzet tovább fokozza a talaj életközösségének gyarapodási esélyeit és biztosítja a tápanyag körforgás folytonosságát. A jó minőségű komposztból készült kivonatokkal pedig a talajból hiányzó mikroszervezeteket megtelepedését tudjuk gyorsítani, illetve növényi növekedésserkentő anyagokat, hormonokat és enzimeket juttatunk így a talajba.


Milyen élőlényeket kell látnunk a talajban ahhoz, hogy meggyőződhessünk a talajunk minőségének javulásáról és egészségének helyreállásáról?


A giliszta a talaj tápanyag hálózatának alfája és omegája. 


A gilisztáknál minden szál összefut. A talaj tápanyag hálózata.


A giliszták egyfajta biológiai reaktorként üzemelnek: alakítják a talaj pórusosságát, miközben szervesanyagban, humuszban és hasznos mikroorganizmusokban gazdag ürülékükkel dúsítják a talajt. A terülentünk több, különböző állapotú pontján érdemes egy-egy ásónyomnyi földben megszámlálni ezeket a csodálatos gyűrűsférgeket. Ha egy ásónyomnyi talajban legalább 5-6 gilisztát találunk, az jó jel. Az ő jelenlétük arra utal, hogy a tápanyag hálózat legalább egy része működésben van.


Azonban így még nem kapunk teljes képet arról, hogy vajon a teljes, mikrobiális szinten működő rendszer minden jelentős szereplője jelen van-e és végzi a dolgát. Az elsődleges fogyasztók a baktériumok és a gombák, akik élő és elhalt, elsősorban növényi szervesanyaggal táplálkoznak. Egy leharcolt talajban baktériumok dominálnak. Bolygatásra rendkívül érzékeny gombafonalakat egy konvencionális rendszerben nagyon ritkán találunk. Pedig rendkívüli fontossággal bírnak: a talaj szerkezetének elengedhetetlen építőkövei, illetve a talaj távolabbi pontjaira elérő fonalaikkal tápanyagokat és vizet biztosítanak a növény számára.


Hasznos szaprofita gomba hifája, bomlásban lévő szervesanyag, baktériumtelepek és a kép aljában (életlenül) egy fonalféreg található. 400X teljes nagyítás. Fotó: Terravitka


A baktériumokban és a gombákban elraktározott tápanyagok számos úton válnak a növények számára elérhetővé. Például a magasabb rendű fogyasztók, többek között protozonok (ostorosok, amőbák és csillósok) illetve fonalférgek a növényi gyökerek közvetlen környezetében tárják fel a biológiai úton kötött tápanyagokat.  A növények gyökérváladékaikkal a baktériumokat a rizoszférába csábítják, így itt a legmagasabb a baktérium koncentráció.


Rizoszféra, a talaj mikróbák legfőbb élettere. A képen rozs gyökerén kialakuló "rasztákban" zajlik az élet.


A baktériumok élő biomasszájában elraktározott tápanyagokat a ragadozók úgy szabadítják fel, hogy megeszik azokat, majd a salakanyagot kiürítik. A  ürülékükben a tápanyagok olyan formákban vannak jelen, melyeket a növények közvetlenül hasznosítani tudnak.


Afféle mikrobiális szinten működő trágyázásnak is tekinthető a folyamat - a percizós tápanyagkijuttatás olyan szintje, amit lehetetlen gépekkel utánozni.

Talajlakó amőbák egy regeneratív technikákat alkalmazó mezőgazdasági területről. 400X teljes nagyítás. Fotó: Terravitka



Honnan tudhatjuk, hogy ezek a folyamtok nálunk működésben vannak?


Szerencsére a modern technológia olyan szintre fejlődött, hogy ma már bárki számára elérhető ezeknek a paránylényeknek a vizsgálata. Egy alacsony költségű, félprofesszionális mikroszkóp segítségével megbizonyosodhatunk arról, hogy ezek az élőlények ott vannak-e a talajunkban. Dr. Elaine Ingham (Soil Food Web Inc.), egyesült államokbeli talaj mikrobiológus által kidolgozott rendszer segítségével a talajlakó mikroorganizmusokat szám szerint is meg tudjuk becsülni és képessé válunk a regeneratív gazdálkodásra átálló területünk életközösségének nyomonkövetésére. Ugyan ez a módszer alkalmas komposzt vizsgálatára és az abból készült oltóanyagok minőségellenőrzésére. 

A mikrobiális életközösségek jelenléte mellett ezzel a módszerrel következtetni tudunk a talaj és komposzt humusztartalmára és potenciális kártevők jelenlétére is.


Ha szeretnél többet tanulni a talaj és komposzt mikrobiológiai elemzéséről vagy egyszerű, talajvizsgálati módszerekről, keress bátran.


Élő talaj az életünk alapja! Talajéltetésre fel :)



272 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page